Julekortsalget

Grunden til, at dette som begreb kom i stand, var, at min 16-årige niece Helle i 1974 døde som følge af en kræftsvulst i ryggen. Trods 2 operationer lykkedes det ikke at redde hendes liv. Jeg så, hvor hårdt det er for en familie at miste et barn, og det rørte mig dybt.

Da jeg sammen med min mand, efter at have overtaget familievirksomheden Andreas Hansens Bogtrykkeri i 1972, drev trykkeriet, fik jeg den tanke, at vi i der kunne fremstille julekort med mine batikarbejder som motiver. Jeg havde der forinden lavet 3 bibelske motiver over teksten i juleevangeliet, og kontaktede Kræftens Bekæmpelse med min idé, og de tog med glæde imod tilbuddet. Dengang var det endnu ikke blevet kotume for foreninger at udgive julekort for at samle penge ind til forskning og lignende, således heller ikke Kræftens Bekæmpelse.

Kortsalget kom i gang, og siden gik det slag i slag, kortene blev mere og mere efterspurgte, og pengene til Kræftens Bekæmpelse blev flere og flere. Det første år skaffede julekortene 5000 kr., det andet år 10.000 kr. Det 3. år modtog foreningen 22.000 kr. og i 1978 30.000 kr. Efter fem år blev der på landsplan udsendt girobestillingskort til alle foreningens medlemmer, og efter et par år, hvor vi klarede ekspeditionerne, overgik dette dog til Kræftens Bekæmpelse.

 

I starten vidste jeg ikke, hvordan jeg skulle få kortene distribueret, men valgte at sende et brev ud til lokale pengeinstitutter, hvor jeg fortalte om kortenes baggrund, og om de ville sælge dem uden at få noget for det. En plakat af et af motiverne viste, at her kunne man købe kortene. Endvidere kontaktede ”Lokalforeningen til fordel for Kræftens Bekæmpelse”, som jeg var medlem af, alle de lokalforeninger, der fandtes ud over landet, og de tog også opgaven på sig, så kortene hurtigt kom i handelen på privat initiativ.

Et andet spørgsmål var pakningen af kortene, men her fandt jeg også frivillige hænder, som jeg samlede til pakkeaftener. I 1980 blev der således trykt 150.000 kort svarende til 25.000 pakker a 6 stk. + kuverter i pose. Eftersom oplagene blev større år for år, måtte pakkeholdene udvides. Horsens Sparekasse lagde rum og traktement til det efterhånden store hold. Jeg mener at kunne huske, at vi var 100 mennesker sammen om opgaven i 4 timer en søndag aften i oktober igennem mange år.

Men også institutioner som Sjølund i Skanderborg og Behandlingshjemmet Sølyst i Horsens tog sig uden vederlag af mange tusinde pakker.

 

Vedrørende motiverne, var de fire første årgange over tekster i juleevangeliet, men ”emnerne” måtte udvides, og da jeg gennem flere år i Klosterkirkens Kor havde været med til at opføre Händels Messias og Bachs Juleoratorium, brugte jeg teksterne fra disse. Også Helgener og Hellig tre Konger blev behandlet. I 1985 gik jeg fra at have udført billederne i voksbatik over til silkemaleri, og motiverne blev da kendte skriftsteder som ”Brylluppet i Kana”, ”Bespisningen”, ”Peters Fiskedræt” og ”Jesus helbreder de syge”. Hvert år tre nye motiver, som jeg fremstillede om sommeren i formatet 50x70 cm.. I sidste omgang var de tre motiver Dåb, Nadver og Pinseunderet udført som mosaik. Disse 3 motiver fremsendte jeg også til Elsted Kirke nord for Århus, da jeg derfra havde fået en opfordring til at komme med forslag til udsmykning af kirken, som stod foran en restaurering.

Disse julekort blev i øvrigt de sidste, idet Kræftens Bekæmpelse i 1992 ikke ønskede flere julekort med bibelmotiver, men på det tidspunkt havde foreningen modtaget flere millioner kroner. Der blev dog fortsat udgivet andre julekort, men mange var skuffede over de manglende bibelmotiver.

Imidlertid var Lokalforeningerne ikke parate til at stoppe, og i flere år derefter blev der således solgt gamle restoplag af de forskellige årgange.

Hvad originalerne angår, blev de udstillet samme år, de var fra, enten i en bank, på et rådhus eller hvor der nu var kontakt. Flere årgange solgt, og naturligvis gik beløbet herfor også til Kræftens Bekæmpelse.

Dog er det sådan nu, at jeg i november 2012 forærede de malerier, som ligger til grund for julekortårgangene til Galleri Kirkens Korshær i Hornslet. Galleriet åbnede i april 2011 i håb om at få doneret kunst, som galleriet kan sælge og dermed skaffe penge til sine mange godgørende formål.

Af de 18 årgange, hver a 3 billeder, blev de 11 sæt solgt i udgivelsesårene mellem 1974 og 1991, men de 7 sæt, jeg lå inde med samt 20 andre bibelmotiver over kendte skriftsteder, som jeg forærede galleriet, kommer forhåbentlig ud at "arbejde", og jeg ved, at galleriets bestyrelse glæder sig til opgaven.

Hvis du vil læse mere, er galleriets hjemmeside: www.kirkenskorshaers-galleri.dk

Med denne fortælling vælger jeg at lægge alle julekortårgangene på min hjemmeside ”www.grethemosegaard.dk” sammen med de tilhørende bibeltekster.Julekort 1974-75
 
Julekort 1976
 
Julekort 1977
 
Julekort 1978
 
Julekort 1979
 
Julekort 1980
 
Julekort 1981
 
Julekort 1982
 
Julekort 1983
 
Julekort 1984
 
Julekort 1985
 
Julekort 1986
 
Julekort 1987
 
Julekort 1988
 
Julekort 1989
 
Julekort 1990
 
Julekort 1991