Min biografi

Grethe Mosegaard – Blomster og Ikoner i maleri/collage står der på visitkortet, og så det er alligevel ikke hele sandheden.

Allerede som barn havde jeg to specielle interesser: Blomster og bibelhistorie. Når jeg var ude i naturen, husker jeg mig selv med øjnene rettet mod jorden for ikke at gå glip af den flora, som var på stedet, og jeg kom altid hjem med nye spændende fund.

Bibelhistorier kommer af sig selv i et kristent hjem, og gode søndagsskolelærere gjorde nok også deres til at udvide interessen. Siden har kirkekunst og alle de store gamle mestre, som skildrede bibelens indhold, haft min store bevågenhed.

Tegne og male som alle andre børn gjorde jeg, men den verden måtte udvides allerede fra teenagealderen. Porcelænsmaleri (blomster), oliemaleri, voksbatik, silkemaleri, acryl, collageteknik, og malen på æg er det blevet til gennem årene.

Siden år 2000 har mit billedunivers været blomster og ikoner.
Ingen af de to emner er dog nye for mig, det er derimod udtrykkene.

Når det handler om blomster går jeg tæt på og viser dem, som de står i staudebedene eller i opsatser, som jeg evt. selv har lavet. Teknikken er acrylmaleri på lærred, og jeg benytter pensler, spartler og svampe. Min lyst til at beskæftige mig med blomster fornægter sig ikke, og i de sidste 40 år har det at beskæftige mig med min have været en del af mig.

De ikoner, jeg den sidste halve snes år har lavet er ”moderne” og samtidigt tidløse, og jeg bruger mange forskellige udtryksformer, men alle er de bygget over kristne
symboler eller sentenser. Det er en spændende verden, som jeg aldrig bliver færdig med, og alle steder findes inspiration. Derudover arbejder jeg med farvekopier af ægte konmalerier som decoupage kombineret med maleri, collage og patinering.

Et eksempel er også mine ikoner inspireret af mine mange år i Klosterkirkens Kor, hvor kirkemusikkens tekster for mig var lige så spændende som musikken. I de seneste mange århundreder har komponister og malere arbejdet med de samme temaer, og dem sætter jeg op mod hinanden i disse ikoner.

Alt dette måtte jeg dog indtil 2004 ”nøjes” med at dyrke i min fritid, idet jeg ikke kunne slippe mit fag. Som udlært typograf og senere bogtrykker, drev jeg sammen med min mand det bogtrykkeri, som min Farfar havde grundlagt i 1911, og min tid i faget blev til 50 år.

Siden 2004, da vi afhændede firmaet, har jeg kunnet dyrke mine interesser mere intenst, men de skal stadig kombineres med mit familie- og haveliv.
Siden 1974 har haven på Opalvej 14, Horsens og jeg nydt godt af samarbejdet,
hvor skiftende dufte og farver i sommerhalvåret nydes til fulde.
Derfor har jeg også jævnligt haft ”Åben Have” med udstilling af mine billeder,
idet jeg synes, havens forskellige rum er en spændende kulisse.

Kreative udfoldelser for en årgang 1938 ser således ud:
1950-1970 Porcelæns- og oliemaleri.
1974-1982 Voksbatik.
1982-1992 Silkemaleri.
1992 --> Acrylmaleri og decoupage
2008 --> Keramik

I 1990 udsmykning af Den danske Kirke i Rendsburg med fire alterbilleder i silkemaleri. Desuden har jeg udsmykket menighedshuse med motiver over kendte skriftsteder.

Derefter en årrække med textilcollager, olie- og acrylmaleri
samt dekorering af gåseæg. Som det seneste har keramikken fanget mig med bl.a. unikke chaussé-sten som blikfang i stenbelægning samt keramik til havens krukker og bede i form af blade, kugler og frøkapsler, alt monteret på jernstænger til at stikke i jorden.
Aviser og andet papir, som har udtjent sit formål kan bundtes og patineres
og blive til spændende skulpturelle objekter.

God fornøjelse til dem, som har lyst at tage en tur rundt i min billedverden

Venligst,
Grethe Mosegaard

Grethe Mosegaard